top of page

MONUMENTE ISTORICE

In Romania sunt peste 30000 de monumente istorice, ansambluri si situri de o valoare inestimabila. Aceste monumente istorice, prin bogatia arhitecturii si prin modul cum au fost construite vorbesc de veacuri despre istoria noastra. In spiritul Cartei de la Venetia (1964), a principiilor ICOMOS si a practicii traditionale de consolidari a monumentelor istorice, abordarea pe care o utilizam este urmatoarea : investigatii, identificarea cauzelor care au produs degradari structurale, propunem solutii de consolidare, alegem solutia de consolidare impreuna cu beneficiarul si arhitectul, optimizam solutia aleasa si o implementam in faza de detalii de executie a proiectului, adaptam detaliile de executie functie de informatiile primite din santier.

Turnul Sf Dumitru

Turnul Sf Dumitru

Situat la o distanță de 30 metri spre sud-est de Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava, Turnul clopotnita „Sfântul Dumitru” este monument istoric clasificat cu codul LMI SV-II-m-A-05479.03. Domnitorul Alexandru Lăpușneanu, ginerele lui Petru Rareș, a construit între anii 1560-1561 un turn clopotniță cu trei etaje și cu ziduri de doi metri grosime, parțial peste ruinele unei construcții anterioare. În anul 1809, turnul a fost avariat de un incendiu, fiind renovat abia în 1845 cand i-a fost adaugat un nou etaj de forma unei turle cu baza octogonală, peste care se înalță, pe opt colonete de lemn, vârful acoperișului. În prezent, turnul-clopotniță are 40 metri înălțime, fiind cel mai înalt turn de biserică din Suceava.

Muzeul de Geologie

Muzeul de Geologie

Cladirea ce adaposteste Muzeul National de Geologie, se află pe lista monumentelor istorice la poziția 1271, având codul LMI 2004 B-II-m-B-18984 și adresa Şos. Kiseleff Pavel Dimitrievici nr. 2 sector 1 Bucuresti. Imobilul construit între anii 1906 – 1908, în stil neo-brâncovenesc, după proiectul renumitului arhitect Victor Ștefănescu, are pridvor brâncovenesc, faţada clădirii abundănd în elemente arhitectonice specifice Renaşterii Apusene şi în motive de influenţă barocă.

Imobil str. Doamnei nr 12

Imobil str. Doamnei nr 12

Imobilul cu regim de înălțime S+P+5E este înscris pe lista monumentelor istorice 2010 a Ministerului Culturii și Cultelor, la poziția 855, având codul B-II-m-B-18590 și adresa str. Doamnei nr. 12, sector 3, București.

Clădirea initial construită în anul 1886 pe baza proiectului semnat de arhitectul Adolf Lang, a gazduit Societatea de Asigurări Naționala si avea subsol general, parter, două nivele și mansardă. Mai târziu, în anul 1931, imobilul a fost supraetajat de la nivelul celui de al doilea etaj (înlocuind mansarda) cu încă trei nivele (ultimele două retrase), construcția căpătând aspectul pastrat pana la data expertizarii, 2012.

Biserica Cu Hramul "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”

Biserica Cu Hramul "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”

Biserica Cu Hramul ”INTRAREA ÎN BISERICĂ A MAICII DOMNULUI” din satul Râncăciov, comuna Călinești, județ Argeș este monument istoric avand codul LMI 2010 AG-II-m-A-13772. Datata din anul 1481, biserica are forma de astazi in urma lucrarilor din anul 1847.
Construita pe un plan triconc, Biserica are o turlă Pantocrator din zidărie peste naos, cu absidele laterale și a altarului circulare atât la exterior cât și la interior. Pe latura vest (alipit de timpanul de intrare) se află turnul clopotniță, accesul fiind realizat printr-o scara colimason realizată în grosimea șpaletului sud-est al pridvorului.

Colegiul Alexandru Lahovari

Colegiul Alexandru Lahovari

Colegiul Alexandru Lahovari din Municipiul Ramnicul Valcea, este inscris pe lista monumentelor istorice cu codul LMI VL-II-m-B-09608. Alcatuit din patru corpuri, acestea au fost construite intre anii 1909-1930 dupa planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budesti. De-a lungul timpului a mai purtat si numele de Liceul Nicolae Balcescu.

Hotel Concordia

Hotel Concordia

Hotel Concordia, monument istoric cu cod LMI 2004 B-II-m-B-19708, constituie un ansamblu imobiliar de 3 corpuri (regimuri de inaltime S+P+2 si, P), situat pe str. Smardan la numarul 39, Bucuresti. Datat din anul 1846, Corpul A a fost locul unde în seara zilei de 23 Ianuarie 1859 la întrunirea partidului național, colonelul Al. I. Cuza a fost propus și domn al Țării Românești, iar în data de 24 Ianuarie s-a desfășurat votul.

Terasele Castelului Peles - Sinaia

Terasele Castelului Peles - Sinaia

Considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase castele din lume, Castelul Peleş din Sinaia, reşedinta de vară a regilor României (până în anul 1947), este datorat Majestăţii Sale Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (1866 – 1914).

Biserica Mânăstirii Chiajna Giulești

Biserica Mânăstirii Chiajna Giulești

Biserica Mânăstirii Chiajna Giulești este monument istoric având cod LMI 2004: B-I-s-A-17884. Construcția Mănăstirii Chiajna a început în timpul domniei lui Alexandru Vodă Ipsilanti (1774–1782) și a fost finalizată în timpul domnului fanariot Nicolae Mavrogheni (1786–1790). Construită în stil neoclasic, avea dimensiuni mari pentru acea vreme: 43 metri lungime și 17 înălțime, ziduri groase de 1 și 2 metri. Bombardata de catre turci dupa finalizarea constructiei, biserica a pierdut turla principala in urma cutremurului din 1977.

Imobil Aleea Alexandru

Imobil Aleea Alexandru

Imobilul este inclus pe lista monumentelor istorice la poziția 244, cu codul LMI B-II-m-B-17970, datând din prima jumătate a secolului XX. Imobilul cu o arhitectură Neo Romaneasca, are decorații foarte frumoase pe fațadele NE și NV, de factură neo gotică.

Catedrala Arhiepiscopala – Manastirea «Sfintii Apostoli Petru si Pavel»

Catedrala Arhiepiscopala – Manastirea «Sfintii Apostoli Petru si Pavel»

Catedrala Arhiepiscopala – Manastirea «Sfintii Apostoli Petru si Pavel», monument din patrimoniul cultural al Municipiului Constanța este prezent pe lista LMI cu codul 2010 CT-II-m-A-02793.
Catedrala Ortodoxa „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" este situata în zona peninsulara a orașului Constanta și a fost construita în stil neo bizantin, din cărămidă presată după planurile arhitecților Alexandru Orăscu și Carol Beneș, între anii 1883 - 1885. Pictura originală a fost realizată de pictorul George Demetrescu Mirea. Sculptura la catapeteasmă și strane, ca și la candelabre, policandre și sfeșnice (aliaj metalic din bronz cu alamă) au fost proiectate, de arhitectul Ion Mincu și lucrate la Paris. Artistul german Wirnst a elaborat ferestrele cu vitralii.

Biserica Sf. Ioan Botezatorul

Biserica Sf. Ioan Botezatorul

Biserica cu Hramul Sf. Ioan Botezătorul este un monument istoric având codul LMI, ILII-m-A-14137.01. Amplasata in satul Jilavele, comuna Jilavele, județul Ialomița, biserica este datata de la 1697, fiind refăcută in anul 1844 și apoi a beneficiat de intervenții majore in anul 1915.

Biserica cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”

Biserica cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”

Biserica cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” monument istoric cod LMI 2010 B-II-a-A-18157, face parte din ansamblul Mănăstirii Mărcuța și datează din anul 1587, cu intervenții din perioada sec. XVI-XVIII, fiind una dintre cele mai vechi biserici din capitală.
Biserica Mărcuța reprezinta unul dintre cele mai valoroase monumente istorice și arhitecturale păstrate din cea de a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Ea face parte din lăcașurile inspirate de planul bisericii din mănăstirea Cozia, în forma de cruce, cu o turla pe naos, cu pereții groși de aproximativ 80 de centimetri, având pridvor, pronaos, naos cu turla Pantocrator și altar.
Elementul cel mai valoros al bisericii îl constituie decorația exterioară, care o situează printre cele mai importante monumente religioase din a doua jumătate a secolului al XVI-lea.
Sunt păstrate in vecinatatea bisericii originale, turnul-clopotniță și zidul împrejmuitor care are intrări deosebite.

Muzeul Podgoriei din Dragasani

Muzeul Podgoriei din Dragasani

Muzeul Podgoriei din Dragasani se afla intr-un imobilul construit inainte de 1920 si este listat ca monument istoric cu codul LMI 2004 : VL-II-m-B-09752.

Imobil str. Scoalei 8 - Bucuresti

Imobil str. Scoalei 8 - Bucuresti

Imobilul cunoscut drept Casa Dimitrie S. Nenițescu, este monument istoric, nominalizat la nr. 2089 pe lista LMI - 2015, cu codul B-11-m-B-20960. Edificat în perioada 1908-1911, imobilul corespundea celor mai înalte standarde ale acelei epoci.

Hotel Helios - Bucuresti

Hotel Helios - Bucuresti

Clădirea Hotelului Helios se află pe lista monumentelor de arhitectură din anul 2015 având codul B-II-m-B-18879. Imobilul a fost construit în perioada anilor 1885 și se află într-o stare relativ bună, fiind locuit în permanență de la construire până în prezent.

Imobile monumente istorice Lipscani si Gabroveni

Imobile monumente istorice Lipscani si Gabroveni

Imobilele situate la adresele din str. Lipscani 72, 74 și Gabroveni 35, 37 sector 3 București, sunt incluse pe lista monumentelor de arhitectură la pozițiile Cod LMI B-ll-m-B-19042 (pentru Lipscani 72) și B-ll-m-B-19043 (pentru Lipscani 74). Case cu pravalie, construite in jurul anului 1900, ambele imobile se afla in prezent într-o stare de degradare foarte avansată.

Cetatea Fagarasului

Cetatea Fagarasului

Cetatea Fagarasului, monument istoric cu codul: BV-II-a-A-11687, avand în Evul mediu o poziţie strategică dominantă în sudul Transilvaniei, este una dintre cele mai mari şi mai bine conservate fortificaţii medievale din întreaga ţară.

Iniţial, construită din lemn şi pământ în jurul anilor 1310, a fost reconstruita modernizata si in final restilizata de arhitecti italieni ai curentului renascentist pana in preajma anului 1690 cand i-au fost adaugate bastioanele tip Vauban, iar turnul de intrare a fost integrat incintei exterioare.
Cetatea Fagarasului (ce include Castelul Fagaras) nu a fost nicodata cucerita.

Cetatea Fagarasului a avut de-a lungul timpului urmatoarele functiuni: cetate militară de apărare, reşedinţa princiară, cazarmă, închisoare si muzeu.

ALTE PROIECTE

De asemena, membrii echipei noastre au participat si la urmatoarele proiecte:

  • Pasajul scarilor – Sibiu, cod LMI 2004 SB-II-m-A-12010.03;

  • Corpul B al Spitalului Militar Central – Bucuresti cod LMI B-II-m-B-19408;

  • Oromolu office - Influenta excavatiei adanci asupra cladirilor monumente istorice invecinate : Imobil D+P+E+M str. Paris nr. 5 realizat în anii 1930 monument istoric cu codul LMI 2010 B-II-m-B-19345, Imobil S+D+P+2E/S+P+3E str. Paris nr. 7 realizat în anii 1930 monument istoric cu codul LMI 2010 B-II-m-B-19346;

  • Asistenta tehnice pentru santierul Biserica „Sfânta Sofia – Floreasca”, str. Calea Floreasca, nr. 216, sectorul 1, Bucureşti, secolul XVIII, monument istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice din 2004, 2010 și 2015 sub codul B-II-m-B-18735 și cod RAN 179132.80.;

  • Natural History Museum – cladire listata gradul 1, cod: 1080675, Londra, UK.

CONTACTATI-NE

Pentru informatii tehnice privind aplicarea metodologiei de nivel 3 (analize Push-over si Time-History) la evaluarea vulnerabilitatii seismice a monumentelor istorice puteti consulta si informatiile postate pe canalul YouTube Strucon Proiect sau sa ne contactati direct pe adresa de email: office@strucon.ro

Multumim, vom reveni in scurt timp!

bottom of page